Zelfreinigende lak
Zelfreinigende lak

2015 juni - Onderzoekers van de prestigieuze University College London (UCL) zeggen een verf te hebben ontwikkeld waarmee oppervlakken zelfreinigend kunnen worden gemaakt. Dat is niet helemaal nieuw, maar het probleem van de tot dusver ontwikkelde laksystemen is volgens UCL dat die niet sterk genoeg zijn om in de praktijk van alle dag te worden toegepast. De innovatie van het onderzoek uit Londen zou daarom vooral zitten in het feit dat de verflaag haar functies houdt, zelfs als het wordt beschadigd. 
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door UCL in samenwerking met het Imperial College London en de Dalian University of Technology (China) beschrijft een verf die is gebaseerd op nanopartikeltjes van titaniumdioxide. De truc zit er verder in om het oppervlak zo hydrofoob te maken dat, wanneer er vloeistof op het oppervlak terechtkomt, er een vloeistofknikkers worden gevormd. Deze druppels werken als een soort ministofzuigers die ongerechtigheden van het oppervlak opnemen.
De resultaten werden eerder dit jaar gepubliceerd in Science. De onderzoekers testten verschillende samenstellingen, applicatiemethodes en substraten en uiteindelijk kwam daar dus een robuust, zelfreinigend verfsysteem uit.
Volgens Yao Lu (UCL Chemistry en hoofdauteur van het artikel in Science) werkt de UCL-verf uitstekend op allerlei verschillende ondergronden en onder condities waarbij beschadiging en slijtage, zoals die in de praktijk voorkomen zijn gesimuleerd.
Volgens de onderzoekers is de verf geschikt voor zeer veel uiteenlopende toepassingen, onder meer in de automobielindustrie.

Bron: UCL>

ICL filmpje