Javodis


Javodis: van spoorwegballast tot zelfreinigend geluidsscherm

 

2013, januari - ARCADIS ontwikkelde Javodis, een methode waarbij oude spoorwegballast wordt hergebruikt tot geluidsscherm.

Spoorwegballast is echter vervuild met  koper en olie-gerelateerde stoffen die zich aan zanddeeltjes van de ballast hechten. Daarom wordt eerst het zand uit de steenfractie gezeefd. Vervolgens wordt een draadkorf of een bak gevuld met eerst de steenslag, daarop wordt wegenbouwdoek gelegd en daarop komt in een laag van maximaal 30 cm het vervuilde zand. Om de vervuiling met olie-gerelateerde stoffen te elimineren, wordt er kippenmest aan toegevoegd. In kippenmest zit de juiste bacterie en nutriënten om de olie-gerelateerde stoffen te doen afbreken tot onschuldige componenten.

De ballast bevat ook koper (ten gevolge van slijtage van de bovenleidingen), materiaal dat niet biologisch af te breken is. De oplossing daarvoor is gevonden in phytoremediation: beplanting die van nature koper opneemt zodat het zand wordt gereinigd. ARCADIS koos in dit geval  voor heideplanten, vanwege de lage onderhoudskosten en bestendigheid tegen droge periodes.

Er werden twee varianten ontwikkeld: een variant waarbij een draadkJavodisorf wordt gebruikt en een variant waarbij een betonnen bak wordt gebruikt. Omdat de draadkorf een open structuur heeft worden de grove steen aan de buitenkant geplaatst en de kleinere stenen aan de binnenkant. De variant met de betonnen bakken is een gesloten variant, zodat in een keer de stenen in de bakken kunnen worden gedaan. Om zoveel mogelijk geluid te absorberen zijn aan de spoorzijde conische gevormde gaten gemaakt zodat het geluid in de bakken wordt ‘gevangen’. Uitzondering is de bovenste 30 cm waar het vervuilde zand wordt ingebracht. Er zijn twee subvarianten ontwikkeld, een van  gewoon beton; de ander van polymeerbeton.
ARCADIS heeft octrooi op het systeem aangevraagd.a

Jvodis is een van de inzendingen voor de verkiezing van De Vernufteling 2013 (dag van de ingenieur).


Filmpje 1>

Filmpje 2>