Paviljoen
Paviljoen van genaaide houten segmenten

Het Institut für Computerbasiertes Entwerfen (ICD) en het Institut für Tragkonstruktionen und Konstruktives Entwerfen (ITKE) hebben in april een nieuw paviljoen opgeleverd waarmee nieuwe gerobotiseerde textielfabricagetechnieken voor gesegmenteerde houtbouw worden gedemonstreerd. Het paviljoen - zogenoemde ICD/ITKE Research Pavilion 2015-16 - is volgens de betrokken onderzoekers de eerste in zijn soort met industrieel genaaide houten elementen op architectonische schaal.
De ontwikkeling van de ICD/ITKE Researchpaviljoen bestond uit twee delen: biomimetisch onderzoek naar plaatstructuren van zee-egels en de ontwikkeling van nieuwe gerobotiseerde fabricagemethoden voor het naaien van dunne multiplexlagen. Het project is uitgevoerd door studenten en onderzoekers van een multidisciplinair team van architecten, ingenieurs, biologen en paleontologen.
Het paviljoen bestaat uit 151 segmenten die werden geprefabriceerd met behulp van een gerobotiseerd naaiproces. De speciaal in het project ontwikkelde textiele (genaaide) verbindingen maken het mogelijk metalen bevestigingsmiddelen achterwege te laten. Het geheel weegt 780 kg, met een oppervlakte van 85 m² en een overspanning van 9,3 meter.

Een verslag van de ontwikkeling van het paviljoen verscheen onlangs in Innovatieve Materialen nummer 3, 2016


Op de hoogte blijven van materiaalinnovaties? Neem nu een abonnement voor 2016 (a € 25,- excl. BTW) en ontvang het digitale Jaarboek 2015 gratis.
Meer weten?>