vvUHSB sluisdeurOntwerp van een vvUHSB sluisdeur

2012, november - op de Betondag van 15 november 2012, ging Eerste prijs van de ENCI Studieprijs 2012 in de categorie Universiteit naar: ‘Ontwerp van een sluisdeur in vezelversterkt ultrahogesterktebeton met behulp van optimalisatie algoritmen’ door Albert Reitsema van de Technische Universiteit Eindhoven.

Als basis voor dit afstuderen hebben de onderzoekers gekozen om het project ‘Renoveren van sluizencomplex Sambeek Belfeld’ te hanteren. In dit project, dat door aannemer Heijmans wordt uitgevoerd, zijn en aantal stalen sluisdeuren vervangen door nieuwe stalen deuren. Synchroon aan het werkelijke ontwerpproces is in het afstuderen gezocht naar een variant in normaal beton (NB) of vvUHSB. De variant in NB is uitgewerkt als een vlakke plaat; er is geconcludeerd dat het toepassen van NB niet mogelijk is wegens onder andere een hoog eigen gewicht van de sluisdeur. Vervogens is een ontwerp van een sluisdeur in vvUHSB uitgewerkt. Die variant bleek niet alleen haalbaar, maar bleek ook beter wat betreft energieverbruik; dit bij een gelijkwaardige kostprijs en eigengewicht van de constructie.
Als tweede stap in dit afstudeeronderzoek is en ontwerp in vvUHSB gemaakt met behulp van generatieve algoritmen in een eindig elementen(EE)-pakket. De uiteindelijke conclusie was dat vvUHSB een bijzonder materiaal is waarvoor bijzondere toepassingen kunnen worden gevonden. Bij het vinden van toepassingen kan gebruik worden gemaakt van generatieve algoritmen die de ontwerper helpen vvUHSB zo in te zetten dat het materiaal optimaal mogelijk wordt benut.

Meer op de site van ENCI-studieprijs 2012>