Vezelversterkt ultrahogesterktebeton in grote schaalconstructies

 


2012, november - Onderzoek toont aan dat vezelversterkt ultrahogesterktebeton (vvUHSB) in grote schaalconstructies veelbelovend is. Richard ter Maten, won tijdens de Betondag 2012, de tweede prijs van de ENCI-studieprijs(categorie Universiteiten) met zijn onderzoek naar vezelversterkt ultrahogesterktebeton in grote schaalconstructies.
Schaalstructuren zijn gekromde, ruimtelijke, oppervlakstructuren en zullen als ze onderhevig zijn aan externe lasten, voornamelijk membraanspanningen genereren. Deze structuren zijn interessant voor het ontwerpen in ultrahogesterktebeton, omdat het efficiënt materiaalgebruik. Daardoor wordt het eigen gewicht, wat een groot deel van de maximale draagkracht inneemt, geminimaliseerd.

De conclusie van het onderzoek is dat de combinatie van dubbel-gekromde schaalstructuren met grote overspanningen in geprefabriceerd vvUHSB een veelbelovend concept is. Het kan materiaalefficiënte, economisch voordelige en zeer duurzame constructies opleveren. De slanke constructie van een vvUHSB schaal is echter niet alleen materiaalbesparing. Indirect volgt ook een reductie op funderings- en transportkosten, daarnaast kent ook de bouwfase hierdoor haar voordelen.
Ter vergelijking: als het constructief ontwerp door middel van een vergelijk in ‘schaaldiktegedeeld- door-schaalradius’ wordt vergelekenmet conventioneel beton,  blijkt de in deze studie ontworpen UHSB-schaalstructuur tien maal zo slank. Dat is volgens de onderzoeker, in vergelijking met schalen welke voorkomen in de natuur, liefst twintig keer zo slank als een schaal van een kippenei.

Meer over de studie op de site van de ENCI-studieprijs>