brug
Vlasvezelversterkt kunststof brugdek

 

In Emmen heeft Wildlife adventure park een beweegbare brug laten maken van vlasvezelcomposiet. Hogeschool Windesheim heeft voor dit project de conversiefactoren, de vermoeiingssterkte en de maatregelen tegen aantasting van vezelversterkt kunststof (VVK) onderzocht. Dit is gebeurd aan de hand van literatuuronderzoek (vermoeiing) en waar nodig aangevuld met experimenteel onderzoek (temperatuur en vocht).
Het brugdek kent een overspanning van 5,0 meter en een breedte van 4,0 meter. Er is gekozen voor vlasvezelversterking in de draagconstructie omdat deze een veel lagere dichtheid heeft dan glasvezel en het brugdek geen contragewicht heeft. Daarnaast is het bijna net zo stijf als glasvezel en doorbuiging bij brugdekken is veelal maatgevend. Het zou bovendien een lagere milieu-impact hebben dan glasvezel en vlasvezelcomposiet is geheel thermisch recyclebaar.Om dit nieuwe type draagconstructie te kunnen ontwerpen was er naast mechanische eigenschappen behoefte aan parameters voor technische duurzaamheid en vergelijking van milieu- impact en sustainability. 

Een verslag van het onderzoek verscheen onlangs in Innovatieve Materialen nummer 3, 2016

Op de hoogte blijven van materiaalinnovaties? Neem nu een abonnement voor 2016 (voor slechts € 25,- excl. BTW) en ontvang het digitale Jaarboek 205 gratis.
Meer weten?>