Ultraslanke trap
Ultraslanke trap van UHSB


Januari 2015 - Half januari is een innovatieve ultraslanke trap in de lobby van ABT Velp geplaatst. De trap is door JHK Architecten ontworpen en uitgevoerd als een betonnen muizentrapje met glazen leuningen. ABT was verantwoordelijk voor het technische proces en de engineering.
De slanke trap is slechts vijf centimeter dik en overspant een afstand van vijf meter, zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De glazen balustrades, onzichtbaar verbonden met de trap, versterken volgens de ontwikkelaars de illusie van gewichtloosheid.
De trap bestaat, net als de glazen leuningen, uit één deel en is vier keer slanker dan gebruikelijk. Zowel het beton als het glas hebben een constructieve functie. Het glas wordt met het beton verbonden en draagt bij aan de stijfheid van de trap. ABT berekende de constructie met speciale software.
Vanwege de extreem hoge spanningen in de trap koos ABT voor zelfverdichtende ultra hoge sterkte vezelbeton (UHSB) en een speciale mortel. Het wapeningspercentage is zo hoog mogelijk. Dat de trap zo slank is, maakte het storten volgens ABT extra lastig. Het stroperige, gewapende beton moest door een mal van slechts vijf centimeter zakken. Dit vereiste een innovatief stortproces. Met name het verdrijven van de lucht onderuit de mal vroeg om onconventionele oplossingen. Romein Beton heeft dit opgelost door speciale luchtkanalen in de kist aan te brengen. Ook is een zeer fijnmazige verdichtingstechniek toegepast.
Om de trap op zijn plaats te krijgen, werd een speciaal frame ontworpen. Een uiterst dun stukje beton verbindt de glazen balustrade onzichtbaar met de trap. De verbinding is speciaal voor deze toepassing ontwikkeld en uitvoerig getest.

Bron: ABT>