‘Ultrabrug’ van UHSB

2015, juni -  In Eindhoven is de zogenaamde Ultrabrug geplaatst: een duurzame onderhoudsvrije, modulaire brug van ultrahogesterktebeton (UHSB: beton met een sterkteklasse hoger dan 150N/mm2). Het concept werd ontwikkeld door FDN in samenwerking met de TU Delft.  De brug is uitgevoerd met betonkwaliteit B220 (hoger dan C170/200); de hoogste kwaliteit wit UHSB in de wereld.
Het gaat om een modulaire kokerbrug met een polystyreen kern en een UHSB-omhulling met een wanddikte rondom van circa 120 mm. Het dek van de Ultrabrug is 3,8 meter breed en is met een overspanning van 23 meter volgens FDN de langste UHSB brug in Nederland
De hoogte van het dek bedraagt slechts 400 millimeter en heeft een lichte toog. Ook bijzonder is de kleur (wit met een lichte, beige tint). Volgens FDN is de Ultrabrug ook de eerste UHSB-brug ter wereld met een dergelijk lichte kleur.  Dat kon worden bereikt door een speciaal ontwikkelde beton/pigment-samenstelling die tot stand kwam na langdurig testen.
UHSB is een steeds populairder wordend materiaal voor de bouw van bruggen. Door de hoge sterkte kan het ontwerp twee tot drie keer slanker kan worden uitgevoerd. Dit geeft een grote ontwerpvrijheid. Dat zowel het brugdek als de leuning in UHSB worden uitgevoerd, betekent verder een verlaging van de onderhoudskosten.

www.ultrabrug.nl

Ultrabrug