Betonkan0
Primeur: betonkano zonder cement

Eind mei werd in Arnhem de jaarlijkse, traditionele betonkanorace gehouden, dit jaar gewonnen door  het team van Leipzig. Opvallend was de betonkano van de TU Delft, die twee prijzen in de wacht sleepte. De kano van het team woog 250 kilo en was daarmee de zwaarste kano van het jaar. Daarnaast won het team de prijs voor meest duurzame kano vanwege het bijzondere materiaal. De eerste kano van geopolymeerbeton.
Geopolymeerbeton is een materiaal met betonachtige eigenschappen. In plaats van het traditionele Ordinary Portland Cement (OPC) worden er in geopolymeerbeton afvalstoffen gebruikt uit de industrie als bindmiddel. Dit maakt het materiaal een duurzaam alternatief voor traditioneel beton.
Aan de TU Delft doen Marija Nedeljković, Ye Guang en Mladena Luković in het Microlab onderzoek naar de mogelijkheden van geopolymeer beton, met name naar de mogelijkheden om dit duurzame materiaal toe te passen in de bouwwereld. (Het Microlab is gespecialiseerd in fundamenteel onderzoek op het gebied van cement-gebonden systemen, met name beton. Het is onderdeel van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft.)

Een verslag van de ontwikkeling van de cementloze betonkano verscheen onlangs in Innovatieve Materialen nummer 3, 2016

Op de hoogte blijven van materiaalinnovaties? Neem nu een abonnement voor 2016 (zes edities voor slechts € 25,- excl. BTW) en ontvang het digitale Jaarboek 2015 gratis.
Meer weten?>

kano