Bouwen met stroTijdens de vakbeurs GEVEL 2018, 23, 24 januari in Rotterdam Ahoy was het bouwsysteem van Strotec uit Eindhoven te zien. Het bedrijf heeft geprefabriceerde- zelfdragende stropanelen in het assortiment, die overigens worden geproduceerd door Ecococon uit Litouwen. Strotec heeft voor Nederland de verkooprechten.

Onder het motto ‘bouwen met isolatie’ levert Strotec prefab stropanelen met een dikte van 400 mm en een isolatiewaarde van 7 m2 K/W, volgens het bedrijf bijna twee keer zoveel als de eis uit het Bouwbesluit van 2016. Een afgewerkte strogevel haalt volgens Strotec zelfs 8,3 m2 K/W.

De stropanelen zijn geperst tot een dichtheid van 100-120 kg/m3 waarbij de rekstructuur van het stro behouden blijft, wat volgens de producent resulteert in een betere thermische weerstand. Het teveel aan stro wordt zeer nauwkeurig afgesneden waardoor een tamelijk vlak oppervlak ontstaat.

De panelen worden aan de binnenzijde afgewerkt met een pleisterlaag van leem. Volgens Strotec biedt de bouwwijze niet alleen een aangenaam binnenklimaat, maar draagt door het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen ook nog eens bij aan de beperking van de CO2- uitstoot.
Afhankelijk van de voorbereiding kan ongeveer 100 m2 wandoppervlak binnen twee dagen door vier personen worden geïnstalleerd. Dankzij het speciale ontwerp kunnen de panelen met elkaar worden verbonden zonder het gebruik van speciale machines of gereedschappen. De panelen wegen 20 tot 200 kg en kunnen met de hand of met kleine takels worden verplaatst, zonder zwaar materieel. Koude bruggen worden vermeden, omdat bij het verbinden van de panelen de rieten randen tegen elkaar worden gedrukt.

Verder werkt het systeem geluidsisolerend (Rw=54 Db) en voldoet het aan de Europese Flammability Class B-s1, d0, moeilijk ontbrandbaar; geschikt voor gevels en constructieve wanden.


www.strotec.nl>

www.ecococon.lt>