Shaded Dome

Shaded Dome in de prijzen

2016, maart - De Shaded Dome van Royal HaskoningDHV heeft de publieksprijs Vernuftelling 2016 gewonnen. De prijs werd woensdag 16 maart  uitgereikt tijdens de Dag van de Ingenieur, bij Hogeschool Inholland in Delft. De  Vernufteling is de prijs van KIVI en NLingenieurs voor de meest innovatieve projecten van ingenieursbureaus.
De ShadedDome werd ontwikkeld door Royal HaskoningDHV, ZJA Zwarts & Jansma Architects en Poly-Ned. Het  is een tijdelijke evenementenhal met een slim koelconcept, voor toepassing in landen met een woestijnklimaat. In het ontwerp is slim gebruik gemaakt van natuurlijke trek in de spouw, zodat de koelinstallatie veel minder energie verbruikt.  Het microklimaat komt tot stand door een constante luchtstroom tussen de koepel en overkapping, en door de speciale combinatie van diverse membraanmaterialen. Volgens de bedenkers van het systeem zijn de vorm en grootte van de Shaded Dome volledig aan te passen en kan zelfs worden gedacht aan oppervlaktes tot wel  20.000 m2. In eerste instantie zullen de membranen nog bestaan uit PVC, maar in de toekomst zullen dat waarschijnlijk bioafbreekbare materialen worden.
Het idee voor de Shaded Dome ontstond toen werd nagedacht over een indoor trainingsfaciliteit met klimaatregelingssysteem voor het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 2022 in Qatar.

Meer op de website van Zwarts & Jansma Architects>

SD2