3D-materiaal
3D-materiaal met instelbare vorm en omvang


2016, maart - Een huis dat in een rugzak past of een muur die met één druk op de knop een raam wordt. Dat is in principe mogelijk met het nieuwe materiaal dat onderzoekers aan Harvard University. Het gaat om een vouwbaar, dunwandig materiaal, waarvan de vorm en de grootte in hoge mate is in te stellen. De onderzoekers publiceerden over hun onderzoek op  11 maart in Nature Communications.
Twee auteurs van het artikel waren ook verbonden aan de TU Delft; Johannes Overvelde, promovendus aan Harvard University en afgestudeerd als master bij de faculteit 3mE van de TU Delft. Hij werd in het onderzoek bijgestaan door Twan de Jong, masterstudent Aerospace Engineering aan de TU Delft.
De onderzoekers zeggen zich te hebben laten inspireren door een modulaire origami-techniek. Dat heeft geleid tot een structuur gemaakt van geëxtrudeerde kubussen met 24 vlakken en 36 randen. De kubussen zijn gemaakt van zeer dunne lagen PET en dubbelzijdige tape. De actuatoren zijn gemaakt van PVC. Met behulp van de pneumatische actuatoren kan de de kubus van vorm en grootte veranderen.
Het onderzoek heeft volgens de onderzoekers een totaal nieuwe klasse van vouwbare materialen opgeleverd die ook nog schaalbaar zijn. Het principe werkt  van nanoschaal tot op het niveau van meters. Daarmee zou het kunnen worden ingezet voor allerlei toepassingen, van chirurgische stents tot draagbare pop-up shelters bij rampen.

Bron: TU Delft>