Patent voor met mos begroeid betonMosbeton

2013, maart - Onderzoekers van een universiteit uit Barcelona hebben een nieuw type van beton ontwikkeld dat regenwater opvangt en zo de groei van mos en schimmelplanten toelaat. Het beton is voorzien van een biologische laag die regenwater opvangt en opslaat, zonder dat het de inwendige structuur beïnvloedt. Zo vormt het de ideale omgeving voor de groei van microalgen, schimmelplanten en (korst)mossen. Voor dit idee, waarbij verschillende betonsoorten worden toegepast, hebben onderzoekers van de Universiteit Politècnica de Catalunya (UPC, Barcelona) een patent verkregen.

Het concept van het gevelsysteem bestaat uit drie lagen. De eerste laag is waterbestendig en voorkomt daardoor mogelijke schade door het doorsijpelen van water. Hierbij is gebruik gemaakt van gecarboniseerd beton, dat drie weken wordt blootgesteld aan een luchtvochtigheid van 65 procent en een hoog CO2-gehalte. Daarop ligt de biologische laag: beton met een magnesiumfosfaat-cementbasis. Dit beton biedt een goed leefklimaat aan micro-organismen, zonder schadelijke invloed uit te oefenen op het milieu.
De derde laag is omgekeerd waterbestendig, waardoor wel water binnen kan dringen, maar niet naar buiten kan lopen. Zo blijft de biologische laag volgens de ontwikkelaars goed nat.

Bron: cementonline.nl>

Meer op de site van www.dezeen.com (Engelstalig)>