Brug SneekHouten brug A7 Sneek


2009, januari - In de nacht van zaterdag op zondag 30 november 2008 werd onder enorme belangstelling in Sneek een bijzondere houten brug (Krúsrak) over de N7 op haar definitieve locatie gezet en wel bij de kruising Akkerwinde. ‘De brug’ maakt deel uit van het project A7 Sneek en verbindt de wijk Duinterpen met de stad. Krúsrak is de eerste brug van de twee houten bruggen bij Sneek. De tweede brug, Dúvelsrak, volgde in 2010.

Voorafgaand aan de plaatsing werd het 420 ton zware kunstwerk opgevijzeld, verreden over een afstand van 1.200 meter en afgevijzeld. De brug is 32 meter lang, 12 meter breed en 16 meter hoog en heeft een stalen rijdek van 180 ton en een opbouw van Accoya-hout uit Nieuw Zeeland. (Producent Titan Wood BV leverde voor de brug ruim 690 m3 Accoya-hout, duurzaam geteeld radiata-pine uit FSC gecertificeerde bossen). Het Accoya-hout werd bij Titan Wood met azijnzuuranhydride geïmpregneerd waardoor de cellen van het hout veranderden en het hout even sterk werd als hardhout, dat voor deze constructie te zwaar zou zijn geweest.

Voor het ontwerp tekende Achterbosch Architectuur en Onix; de bouw lag in handen van de Duitse firma Schaffitzel. Opdrachtgevers waren de gemeente Sneek, de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat. Kosten: € 3,7 miljoen.
(Civiele Techniek 1, 2009)
Brug Sneek Meer op de site van A7 Sneek>

Nog meer op de site van archdaily.com>

Filmpje (GPTV)>