WaterwisselWaterwissel


2011, oktober - De Waterwissel is een drijvende dubbeldeks brug van composietmateriaal. Het concept werd ontwikkeld door Witteveen+Bos en werd genomineerd voor De Vernufteling 2011.

Bijzonder aan de waterwissel is dat de brug een faunafunctie heeft, maar ook voor recreatieve passage gebruikt zal worden.
De waterwissel is gemaakt van duurzaam en volledig recyclebaar composietmateriaal en is vrijwel energieneutraal doordat zonne-energie in het brugdek wordt opgevangen. De doorvaartafmetingen (breedte/hoogte) zijn met deze oplossing vrijwel onbeperkt. De waterwissel bestaat uit een drijvende dubbeldeksbrug die bij doorvaart open en dicht wordt gevaren. Op het bovendek passeren de recreatieve fietsers en voetgangers en op het onderdek is de faunapassage voorzien. Door de faunakoker aan beide kanten van de oversteek naar het achterland door te trekken en het bovendek breder te maken, worden de fauna- en de recreatieve passage duidelijk van elkaar gescheiden. Door bewegingssensoren toe te passen voor de verlichting is de hoeveelheid verlichting beperkt en wordt de fauna zo min mogelijk verstoord. (Civiele Techniek 4, 2012)

Een PDF van het volledige artikel is op te vragen via info@innovatievematerialen.nl This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o.v.v de titel van het artikel

Filmpje>