Duurzaam inkopen brengt kunststof bruggen in beeld
FiberCore

2009, oktober - Eind oktober 2009 werd in Den Haag een brug in gebruik genomen, 26 meter lang, 5,5 meter breed en volledig gemaakt van kunststof-composiet materiaal. Gemeente Den Haag koos voor composiet vanwege de duurzame prestaties en de onderhoudsarme eigenschappen. Dat belooft wat, want bij andere gemeenten staat duurzaamheid ook steeds hoger in het vaandel.
Kunststof bruggen zijn in opmars en de vraag is natuurlijk hoe dat komt. Volgens Simon de Jong, directeur van FiberCore Europe, ligt dat aan twee dingen:  nieuwe technologie en de toegenomen aandacht voor duurzaamheid. FiberCore Europe is gespecialiseerd in composieten voor infratoepassingen. Kunststof bruggen besparen op onderhoud, geven minder afval en kosten bij het maken minder energie. Je kunt zo'n brug neerleggen en je hoeft er honderd jaar niet naar om te kijken.
Inmiddels zijn er verschillende aanbieders van composiet bruggen, zoals FibreCore, Lightweight Structures en Haasnoot Bruggen.
Composietbrug Delft, Light Weight Structures
Die duurzame eigenschappen worden door opdrachtgevers met argusogen gevolgd. Ingenieursbureau Utrecht bijvoorbeeld zegt voor composiet te hebben gekozen vanwege de duurzame eigenschappen en om ervaring met het materiaal op te doen. Soortgelijke overwegingen lagen ten grondslag aan de recente composiet brug in Den Haag (waarvoor FiberCore Europe overigens de grootste harsinjectie in één keer ter wereld uitvoerde: zes ton hars in ‘one shot’). Volgens Ingenieursbureau Den Haag bijvoorbeeld, heeft de keuze alles te maken met de eisen die de beheerder – Dienst Stadsbeheer Den Haag – aan nieuwe constructies stelt. Sustainable en onderhoudsarm zijn daarbij sleutelwoorden. Daarom koos men voor een composiet materiaal; InfraCore in dit geval.

Composiet bruggen voor grotere overspanningen en zwaar verkeer zou een volgende, logische stap kunnen zijn.
(Civiele Techniek 2009)

Een PDF van het volledige artikel is op te vragen via info@innovatievematerialen.nl This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o.v.v de titel van het artikel

www.fibercore-europe.com
www.lightweight-structures.com

www.haasnootbruggen.nl