ViaVerdeViaVerde: duurzaam beton

2012, juli - BAM Wegen heeft eerder dit jaar in opdracht van de provincie Utrecht op de parkeerplaats bij Fort Vechten in Bunnik het groene, innovatieve, duurzame beton ViaVerde aangebracht. De aanleg van de parkeerplaats maakt deel uit van een pilotproject van de provincie Utrecht om de ontwikkeling van duurzame materialen in de wegenbouw te stimuleren.

Centraal bij de ontwikkeling van ViaVerde is de ontwikkeling van duurzaam beton waarin de binder vooral bestaat uit de secundaire materialen hoogovenslak en bruinkoolvliegas. Deze bindmiddelen vervangen het voor de wegenbouw traditionele Portlandcement. Het grote voordeel van ViaVerde is volgens de ontwikkelaars dat de CO2-uitstoot met circa 75 procent wordt gereduceerd. De provincie Utrecht ziet het nieuwe beton als een kansrijke verharding voor voet- en fietspaden en wellicht in de toekomst ook voor provinciale wegen.

ViaVerde is het resultaat van een samenwerkingsverband opgericht door de provincie Utrecht en bestaat uit onder meer IntroVation, ORCEM, Van Nieuwpoort en BAM. Het landschappelijk ontwerp is gemaakt door Parklaan Landschapsarchitecten.

Meer over ViaVerde (Flyer)>

www.bamwegen.nl>