Vloer met geplaatste betonblokkenStaalvezelbeton bezwijkproef:
vloer bezwijkt, proef gelukt


2010, juni - Het Staalvezelbeton(SVB)-proefproject heeft in de zomer van 2010 een belangrijke mijlpaal bereikt. Bij een experiment aan de Technische Universiteit Eindhoven bezweek een testvloer pas bij een belasting van 1,2 ton per vierkante meter. Dat is volgens de initiatiefnemers van het project - VOBN en Cement&BetonCentrum - bijna vier keer meer dan volgens de voorschriften mag worden toegelaten in de woningbouw, inclusief de veiligheidsfactoren. En dat zonder ook maar één wapeningsstaaf in de draagconstructie van wanden en vloeren. Alleen staalvezels blijken voldoende. Volgens de deelnemers is daarmee onweerlegbaar bewijs geleverd dat staalvezelbeton een betrouwbaar constructief bouwmateriaal is, geschikt voor woningbouw.

Doel van het(SVB) -proefproject is de betrouwbaarheid en economische haalbaarheid van staalvezelbeton als constructief bouwmateriaal voor de bouwpraktijk te toetsen.  De experimenten worden uitgevoerd met een proefcasco van staalvezelbeton op het DuBo-park van TU/e. Medio mei van dit jaar was dit deel van het proefproject gestort volgens de tunnelgietbouwmethode en zoals gebruikelijk anderdaags ontkist. Een maandlang werd de sterkteontwikkeling van het beton in de constructie nauwgezet gevolgd, via ingestorte sensoren en op proefstukken in het laboratorium. Alles wees erop dat de constructie ruim voldoende sterk zou zijn voor woningbouwtoepassing. De volgende stap was de bezwijkproef, die dus op 18 juni werd afgerond. Op het moment van bezwijken stond er  bijna 14 ton ballast op een vloerveldje van 12,5 m2; doorbuiging en scheurvorming waren fors. Een extra blok van 700 kg deed de constructie uiteindelijk bezwijken.

Vloer bezweken

Voor het kunnen uitvoeren van een serie beproevingen is het casco opgedeeld in twaalf velden, die afzonderlijk zullen worden beproefd tot bezwijken, door het plaatsen van betonblokken. Door het plaatsen van sensoren en meetinstrumenten wordt de vervorming en scheurvorming nauwkeurig gemeten. De eerste bezwijkproef was in feite een test voor het vaststellen van de beste manier van belasten, meten en ook slopen. Op basis van de testresultaten wordt nu een plan gemaakt voor de proevenserie in september en oktober dit jaar.

Bij het SVB-proefproject TU/e zijn een aantal bedrijven en organisaties betrokken: ABT (ontwerp woningcasco constructies); Van Geest Betontechniek en BAM Woningbouw (uitvoering woningcasco);  Van Berlo Engineering en Van Berlo Bedrijfsvloeren (ontwerp en uitvoering bedrijfsvloer); Mebin en Cementbouw (staalvezelbeton); Bekaert en ArcelorMittal) (staalvezels); B|A|S Research & Technology (betontechnologisch onderzoek); Schöck (balkonverankeringen); Inpijn-Blokpoel (geofysica); A.Jansen (recycling); Complan (projectmanagement); TU/e, faculteit Bouwkunde, Constructief Ontwerpen en Uitvoeringstechniek (metingen en beproevingen); VOBN en Cement&BetonCentrum (coördinatie). (Civiele Techniek nummer 7, 2010)

Filmpje>