Bruinkoolvliegas in CO2-reductiebeton

2013, november - v.d. Bosch Beton introduceert ‘CO2-reductiebeton’, waarin bruinkoolvliegas wordt gebruikt. Door de combinatie van gemalen hoogovenslak ‘ECO2cem’ en de bruinkoolvliegas ‘ECO2act’ komt bij de productie minder CO2 vrij. Dat meldt B:ton op haar website.
Door de combinatie van gemalen hoogovenslak ‘ECO2cem’ en de bruinkoolvliegas ‘ECO2act’ komt bij de productie minder CO2 vrij, zo claimt het Twentse bedrijf. De emissie van de ‘CO2-reductiebeton’ bedraagt met 230 kg CO2 per ton bijna 60 procent minder dan het Nederlandse gemiddelde. Betonproducten vervaardigd met bruinkoolvliegas zijn minstens zo sterk als producten met portland- of hoogovencement. Daarnaast heeft bruinkoolvliegas de aangename eigenschap dat slakken in de cement een ‘boost’ krijgen, waarmee de werking geoptimaliseerd wordt.

Bruinkool vormt als grondstof nog steeds een significant deel van de Europese energieproductie. Dit ondanks dat steenkool meer rendement heeft dan bruinkool en duurzame energie meer en meer in opkomst is. Bruinkoolvliegas is daarom een niet te onderschatten restproduct, dat op dit moment als afval in de dagbouwgroeve wordt achtergelaten. Met de ontwikkelen van nieuwe CO2-besparende betonproducten wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan duurzaam bouwen, maar ook het vooralsnog onvermijdelijke afval van de energieproductie op een  veilige, manier hergebruikt.

Bron: B:ton>

v.d. Bosch Beton>