Hybride betonHybride gewapend beton beproefd


2012, oktober - Een consortium (met onder andere ABT en TU/e) is bezig met een grootschalige beproeving van hybride gewapend beton. De proeven zijn opgezet voor een bredere toepasbaarheid van de rekenregels. Hierbij is het de bedoeling om te komen tot een regelgeving op Europees niveau.

Hybride gewapend beton combineert de sterke punten van staalvezels en traditionele wapening. In het laboratorium aan de TU Eindhoven worden 60 balken getest: de ene helft met een lengte van 6,2 m, de andere helft 3,4 m. Voor alle balken geldt een breedte van 300 mm en een hoogte van 300 of 600 mm. Op de balken van 6,2 m lengte worden een driepuntsbuigproef uitgevoerd, op de balken van 3,4 m dwarskrachtproeven.

Momenteel zijn er beperkte normregels voor hybride gewapend beton. ABT heeft de afgelopen jaren een rekenmodel ontwikkeld en getoetst wat heeft geleid tot het verschijnen van de CUR-aanbeveling 111: staalvezelbeton bedrijfsvloeren op palen. Deze aanbeveling is echter bestemd voor een smalle toepassing.

De tests zijn eind september van start gegaan en duren ongeveer drie maanden.

Meer over hybride beton op de site van ABT>

Flyer hybride beton (pdf)>

Projectpartners:

M2i (Materials innovation institute)>
Mertens Bouwbedrijf B.V. uit Weert>
Metalproducts BV uit Horst>
Schipper vloeren uit Apeldoorn>
Bruil uit Ede>
Technische Universiteit Eindhoven>