Lina: ’s werelds eerste auto van biocomposiet
Lina
2017, juni - Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven presenteerden tijdens de Dutch Technology Week, half mei in Eindhoven een auto gemaakt van biocomposiet. De auto ‘Lina’ is door het studententeam TU/ecomotive ontworpen en gebouwd. Bijzonder aan de auto is dat het chassis, carrosserie en het interieur van de auto volledig zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen.

Het team wil laten zien dat de auto niet alleen zuinig is, maar ook is geproduceerd met oog op duurzaamheid. De superzuinige stadsauto is dankzij haar lage gewicht van zo’n 300 kilogram extreem efficiënt. De auto wordt onder andere RDW-gekeurd en is geschikt voor vier personen.
TU/ecomotive maakt voor hun chassis gebruik van een samenstelling van een bio-composiet en een bio-plastic. Het bio-plastic, ook wel PLA, wordt in honingraat structuur toegepast als kernmateriaal en is volledig vervaardigd uit suikerbieten. Daaromheen worden bio-composiet platen geplaatst. Dit bio-composiet is gemaakt op basis van vlas, een plant die ook in Nederland verbouwd wordt. Het bio-composiet is qua sterkte/gewicht ratio vergelijkbaar met het bekende glasvezel maar dan op duurzame wijze vervaardigd. Ook de carrosserie is op basis van vlas.
Het team van de TU/e was te zien tijdens de Shell Ecomarathon in London van 25 tot en met 28 mei. In juni maakte het team een tour maken door Nederland.
lina 2
TU/ecomotive>