'Light of Glory': energie uit  glas en lood

 

2013, september - Een kerk in Saskatoon, naar men zegt de zonnigste stad van Canada, beschikt sinds kort over  het glas in lood-ramen waarin PV-cellen zijn geïntegreerd. Glaskunstenaar Sarah Hall en ingenieur Christof Erban ontwikkelden een concept van zonnecellen tussen lagen gekleurd glas. Toen Saskatoon’s Cathedral  Hall vroeg om drie nieuwe gebrandschilderde ramen te ontwerpen, zag ze de kans om een oude glazen kunstvorm te combineren met moderne zonnetechnologie. Dat resulterende in een  gebrandschilderde glasinstallatie - 'Light of Glory' - zijn duizend kleine zonnecellen geïntegreerd in 54 glas in lood panelen. Om de gekleurde foto-voltaïsche ramen te maken, werd het ontwerp van Hall door  een fabrikant in Duitsland met email op glazen panelen gespoten. Vervolgens werden op diezelfde panelen volgens ontwerp zonnecelletjes aangebracht, met de gekleurde, niet transparante,  achterkant naar binnen.
glas in lood

Volgens de ontwerpers leveren de ramen ongeveer 2.500 kilowatt uur stroom per jaar, ongeveer 20 procent van het stroomgebruik van een gemiddeld Canadese huishouden. Veel is het dus niet, maar het is wel leuk en bovendien weet de kathedraal zijn eigen stroomverbruik met zonne-energie door het glas in lood enigszins  te compenseren.
De winst van de glas in lood-zonneramen zit volgens de bedenkers vooral in het concept dat zonnecellen niet per se panelen op daken hoeven te zijn, maar ook esthetisch verantwoord  kunnen worden geïntegreerd in ramen of muren.

Bron: Materia>