1.800 liggers van gerecycled kunststof

Composiet liggers


2015, september In Amsterdam zijn op het traject Van de Madeweg-Overamstel twee fly-overs uitgerust met dwarsliggers van gerecyclede kunststof. Het bedrijf voestalpine Railpro leverde de 1.800 zogenaamde KLP Hybride Kunststof Liggers van ontwikkelaar en producent Lankhorst Engineered Products. Het traject is inmiddels in dienst genomen.

Gemeente Amsterdam koos volgens eigen zeggen voor dit type dwarsligger vanwege de kosteneffectiviteit en de kwaliteit op het gebied van duurzaamheid. Houten dwarsliggers gaan volgens de gemeente maximaal vijftien jaar mee, terwijl de levensverwachting van de kunststof liggers minimaal 50 jaar is. Verder is de ligger volledig recyclebaar.  Volgens de producent is de nieuwe ligger niet alleen een duurzaam alternatief voor houten liggers, maar ook voor betonnen liggers, als die te zwaar zijn voor de onderliggende constructie, zoals de fly-overs in Amsterdam.
Naast de lange levensduur en substantiële gewichtsbesparing levert de toepassing van de kunststof liggers volgens de producent ook een aanzienlijke reductie van de geluidsoverlast op. Metingen op recent uitgevoerde bruggen tonen een geluidsreductie van 3 tot 5 dB. Daarnaast is de hoge geluidspiek in de frequentie van gehoorbereik drastisch verminderd en wordt hiermee de geluidsoverlast extra beperkt. Door de sterkte en vormvastheid van de hybride kunststof dwarsligger is deze in alle (weers-)omstandigheden goed te gebruiken. De ligger kan op dezelfde wijze worden bewerkt als de houten dwarsligger.
Lankhorst Engineered Products en voestalpine Railpro presenteerden de hybride ligger van gerecyclede kunststof begin 2009 aan de railinframarkt, een Europese primeur. Ze hebben sindsdien meerdere trajecten in Nederland uitgerust met verschillende types van dit product.


Bron: voestalpine Railpro>