Hybride brugZwaar-verkeerviaduct over A27 met lichtgewicht brugdek

 

2012, juli - In het weekend van 3 maart 2012 is het nieuwe lichtgewicht verkeersviaduct over de A27 geplaatst. Het viaduct, dat werd gebouwd in opdracht van ProRail is een werk van  Heijmans. Het viaduct is uitgerust met een 140 meter lang InfraCore brugdek. Een composiet dek kreeg in dit project de voorkeur vanwege de enorme gewichtsbesparingen en de korte tijdspanne waarin het geplaatst kon worden. Ook de veel hogere levensduur en het onderhoudsvrije karakter van het dek speelden mee. Waar in een vroeger stadium composiet slechts als ‘mogelijk alternatief’ werd beschouwd, wordt het materiaal steeds vaker een reële optie, ondanks de grootte en complexiteit van projecten.


Hybride brug

Dit project toont de kracht van hybride constructies bestaande uit staal en composiet. Het gemak waarmee beide materialen aan elkaar te koppelen zijn, biedt de mogelijkheid de eigenschappen van beide materialen optimaal te benutten. Het is de verwachting dat dergelijke hybride constructies in de toekomst vaker zullen worden toegepast.

(Civiele Techniek 2012; Auteurs Michiel Galema, FiberCore Europe; Frits van den Boogaard, Heijmans; Foto’s: Rob Koenen)

Filmpje 1>
Filmpje 2>
Animatie>

Een PDF van het volledige artikel is op te vragen via info@innovatievematerialen.nl This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o.v.v de titel van het artikel