Kunstwerken in kunststof:
Herziening CUR-Aanbeveling Vezelversterkte kunststoffen in civiele draagconstructies

2011, juli - Vezelversterkte kunststof (composiet) is een licht materiaal, duurzaam (ten opzichte van traditionele materialen gunstige CO2-footprint, onderhoudsvriendelijk), in bijna elke vorm te realiseren en zeer sterk. Hierdoor is het geschikt voor toepassing voor bruggen en sluisdeuren, maar ook voor grote overkappingen van bijvoorbeeld een station of stadion.
Sinds 2003 is CUR-Aanbeveling 96 Vezelversterkte kunststoffen in civiele draagconstructies beschikbaar. In deze aanbeveling staat hoe kan worden gerekend met kunststof materialen (alleen glasvezels), maar dat wil nog niet zeggen dat je ermee kunt ontwerpen. Gelukkig zijn er wel bedrijven in Nederland, zoals FiberCore, Infra Composites B.V., Haasnoot Bruggen en Bijl Profielen (bouw), die hiermee ervaring hebben opgedaan. Aan de hand van de huidige CUR-Aanbeveling zijn inmiddels meer dan 45 volledig uit composiet opgebouwde brugconstructies in Nederland gebouwd, waarvan één beweegbare brug, die geschikt is om de zwaarste verkeersklasse te kunnen dragen. Doel van de aangepaste aanbeveling is om met behulp van deze nieuwe aanbeveling, met een indeling volgens de Eurocode, de herkenbaarheid en acceptatie van composiet op gelijke hoogte te krijgen met die van beton, staal en hout.

(Innovatieve Materialen 2011; Auteurs: Kees van IJselmuijden, Royal Haskoning, Frits van den Boogaard, Breijn)

Een PDF van het volledige artikel is op te vragen via info@innovatievematerialen.nl This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o.v.v de titel van het artikel