houtskeletbouwStapelen met houtskeletbouw

2012, november- In de norm voor het berekenen van houtconstructies, Eurocode 5, zijn wél rekenregels gegeven voor het bepalen van de sterkte van het houtskeletbouw wandelement, maar niet voor het bepalen van de stijfheid. In de Nederlandse constructeurspraktijk bleek sprake te zijn van een kennisleemte met betrekking tot dit onderwerp. In het afstudeerwerk ‘Stapelen met houtskeletbouw’ is door Tunis Hoekstra een berekeningswijze en aanpak voor het modelleren en berekenen van de (schrank) stijfheid van wanden in de (meerlaagse) houtskeletbouw ontwikkeld. Het onderzoek van Hoekstra was goed voor de eerste prijs (studentenprijsvraag) van WoodChallenge 2012, die tijdens de Houtdag op 28 november werd uitgereikt.

‘De inzending van Tunis is praktijkgericht,’ zo oordeelde de jury, ‘en biedt een zeer bruikbare oplossing voor een duidelijk dilemma: hoe kan ik voldoende schrankstijfheid garanderen als ik houtskeletbouw in meerlaagse vorm ga toepassen? Dit rekenprogramma kan de onzekerheid bij constructeurs en opdrachtgevers wegnemen en opent de weg naar meer houtskeletbouw.’

De studentenprijsvraag WoodChallenge is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen en Centrum Hout.

Meer op de site van WoodChalenge 2012>

‘Stapelen met houskeletbouw, een rekenvoorbeeld' (pdf)>