Prijs voor brandvertragend gemodificeerd naaldhout

2012, december -  Op 14 november won het project Brede school Fiep Westendorp de FSC Keten Award 2012, vanwege de bijzonder houttoepassing. De constructie van biochemisch gemodificeerd naaldhout achter de levende groene gevel van de brede school Fiep Westendorp in Amsterdam gaat volgens houtleverancier Foreco (Dalfsen)  50 jaar onderhoudsvrij mee. De gevel heeft ook nog eens een brandvertragende werking volgens de daarvoor geldende Euroklassen. De twee andere genomineerde projecten waren Het Groene Hart in Lunteren en het Prins Bernhard Sluiscomplex in Deventer.
Nobelwood
Voor het project 'Brede School Fiep Westendorp' in Amsterdam is gekozen voor een 'Groene Levende Gevel' omdat het een positief effect heeft op de leefomgeving. In het gebouw zijn 71 woningen en de school met gymzaal opgenomen. De gevels van de school zijn gemetseld en voorzien van NobelWood-frames van Foreco, die door klimplanten worden bedekt.
De basis voor Nobelwood is FSC-gecertificeerd naaldhout dat wordt geïmpregneerd met in water opgeloste biopolymeren. De polymeertechnologie is gebaseerd op afval uit de rietsuikerteelt en daarmee een optimalisatie van de tropische landbouw. Na droging, versterken en verduurzamen de polymeren de houtcelwanden.
NobelWood voldoet volgens Foreco aan duurzaamheidklasse 1. Dat betekent een levensduur van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grond en water, vergelijkbaar met bijvoorbeeld teak. In de aanloop naar productie is het product al jarenlang getest, ook in extreme omstandigheden. De prestaties laten zien dat het zonder risico kan worden toegepast.

FSC Keten Award
FSC Nederland is in 2012 gestart met het ondersteunen van opdrachtgevers bij het toepassen van FSC-hout in bouwprojecten, ofwel het borgingsproces. Tijdens borgingsbijeenkomsten worden de bij een gemeente, woningcorporatie of waterschap betrokken personen, zoals inkopers, bestekschrijvers en projectleiders, geïnformeerd over welke stappen genomen moeten worden om de daadwerkelijke toepassing van FSC-hout te waarborgen. In 2012 zijn 63 opdrachtgevers, allen partner van FSC Nederland, tijdens een dergelijke bijeenkomst geïnformeerd. Ook in 2013 zullen deze bijeenkomsten worden georganiseerd.

Meer over project Brede school Fiep Westendorp op de site van Foreco>

Filmpje over NobelWood>