HanzeboogHanzeboog wint Nationale Staalprijs 2012

2012, oktober 2012 - De IJsselbrug bij Zwolle (Hanzeboog) is de winnaar van de Nationale Staalprijs 2012 die op 4 oktober  werd uitgereikt.
‘Een neerlandswaardige glooiing door de geringe hoogte van de vakwerken’ zei de jury over de brug, die winnaar werd binnen de categorie infrastructuur van de tweejaarlijkse Staalprijs van staalbouwend Nederland.

De brug over de IJssel bij Zwolle is gebouwd naar een ontwerp van Quist Wintermans Architekten. De spoorbrug is totaal 920 m lang, waarbij de grootste overspanning, ter plaatse van de rivier, 150 m bedraagt. Aan weerszijden van de rivier is een overspanning van 75 m en de overige velden zijn 40 m lang.

De onderbouw bestaat uit betonnen pijlers en landhoofden op prefab betonpalen. De bovenbouw bestaat uit twee stalen hoofdliggers met stalen dwarsdragers met een hart-op-hart afstand van 3,5 m, en een betondek.Hanzeboog

De over de gehele bruglengte doorlopende hoofdliggers bestaan uit rechthoekige, 2,6 m hoge kokers die in de 75 m grote velden naast de rivieroverspanning vloeiend overgaan in uit gelaste kokers samengestelde vakwerkliggers. Deze vakwerkliggers zijn maximaal slechts 14,5 m hoog ter plaatse van de 150 m grote rivieroverspanning. Bijzonder is dat de bovenranden ervan niet zijn gekoppeld met elkaar. De horizontale stabiliteit van de licht schuin staande vakwerkliggers is verkregen door torsiestijfheid van de onderranden, in combinatie met een momentvaste onderlinge koppeling van de dwarsdragers.
De brug is sinds 14 juni 2011 volledig in gebruik is genomen.

Alles over prijswinnende Hanzeboog op de site van nationalestaalprijs.nl>

Filmpje>