Gooise brugGooisebrug wint Europese betonprijs

2012, september - De Gooisebrug, de eerste ZHSB-brug in Nederland, heeft de Europese Betonprijs gewonnen in de categorie civiele constructies. Dat is uitgelekt via de website van de Finse Betonvereniging. De prijs wordt uitgereikt op 25 oktober op de Noorse Betondag. Ook de tweede prijs in die categorie gaat naar een Nederlands project: Sluis 0124 in IJburg
(meer over sluis 0124>)

De Europese Betonprijs ofwel European Concrete Award, wordt tweejaarlijks georganiseerd door de ECSN (European Concrete Societies Network). Hierin zijn alle Europese Betonverenigingen vertegenwoordigd. Projecten uit veel grote Europese landen zijn ingezonden: België, Duitsland, Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk,Tsjechië en Zweden. Er zijn twee categorieën: gebouwen en civiele projecten.
Zowel de Gooisebrug als Sluis 0124 won eerder al een Nederlandse Betonprijs.

De Gooisebrug in Vleuten-De Meern is de eerste brug in zeer-hogesterktebeton (ZHSB) in Nederland die volledig is uitgevoerd in voorgespannen beton. De Gooisebrug verbindt de Rijksstraatweg met de Zandweg over de Leidsche Rijn. Het zijn niet de dimensies die de Gooisebrug bijzonder maken. Het gaat hier om de techniek en de gebruikte materialen. Omdat de constructie ongescheurd blijft kon de traditionele zachtstaalwapening achterwege blijven. Aan de betonspecie worden zeer fijne vulstoffen en staalvezels toegevoegd, waardoor de eigenschappen worden verbeterd.

Filmpje: Gooise brug geplaatst>

Filmpje: Gooise brug, animatie>