Koud-gebogen glas met zonnecellen

2011, juli - De koud-buigbare glassoort Freeformglass viel tijdens de Nationale Staalprijs 2010 twee keer in de prijzen. Dit vanwege de esthetische eigenschappen, maar vooral ook omdat het veel lichtere constructies mogelijk maakt. En er ligt meer in het verschiet, want inmiddels zijn er ook toepassingen met triple-glas en met geïntegreerde zonnecellen. Freeformglass - op de markt gebracht door BRS Building Systems - is een gelaagde glassoort die koud-buigbaar is. Dat wil zeggen dat het recht naar de bouwplaats vervoerd wordt om daar ter plekke tegen een gekromde draagconstructie gebogen en bevestigd te worden. Het toepassen van dit glas heeft voordelen als het gaat om duurzaamheid. Het halveert ongeveer het materiaalgebruik.

Freeformglass is toe te passen als gelaagd glas, maar daarnaast ook als isolatieglas met luchtspouw en zelfs als triple-glas met twee luchtspouwen. Zo kunnen hoge isolatiewaarden worden bereikt. Daarnaast kunnen er inmiddels in het gelaagde glas ook zonnecellen worden geïntegreerd om de duurzaamheid verder te verhogen.

Na een proef met vier koud-gebogen zonnepanelen in de perronkap van station Utrecht-Zuilen die sinds hun aanleg in 2007 volledig naar wens functioneren is de techniek nu vrijgegeven om op grote schaal toe te passen. Gegeven de geslaagde proef in Zuilen heeft ProRail besloten om drie perronkappen van station Utrecht Centraal van deze techniek te voorzien en de eerste kap is inmiddels een feit . De perronkappen zijn in opdracht van ProRail ontworpen door Benthem Crouwel Architekten en Movares.
Met de integratie van zonnecellen in het glas is er nu dus een nieuwe telg aan de Freeformglass–familie toegevoegd.

(Innovatieve Materialen 2011: Auteur: ir. L.I. Vákár, Movares Nederland)

Een PDF van het volledige artikel is op te vragen via info@innovatievematerialen.nl This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o.v.v de titel van het artikel