piezodrempelGeslaagde proef met energieopwekkende drempel in parkeergarage

 

2012, september - Tauw heeft voor de gemeente Voorst een geslaagde proef uitgevoerd met een energiegenererende drempel in een parkeergarage in Twello. Deze zogenaamde Piëzo-drempel is bedacht en ontwikkeld door Tauw en straatmeubilairspecialist Grijsen park en straatdesign. Tauw en Grijsen hebben de proef uitgevoerd in samenwerking met Continental Car Parks en de gemeente Voorst.

Piëzo is elektrische energie die wordt gegenereerd uit trillingen. De piëzo-drempel in het Parkeerhuis in Twello welkt energie op als auto’s over de drempel rijden. De opgewekte energie wordt in het Parkeerhuis gebruikt voor de pijl met LED-verlichting die de rijrichting aangeeft. Dit levert een vermindering van de energiekosten op voor het Parkeerhuis.
Het piëzo-elektrisch effect is het verschijnsel dat kristallen van bepaalde materialen onder invloed van druk (bijvoorbeeld buiging) een elektrische spanning produceren en andersom: vervormen als er een elektrische spanning op wordt aangelegd.
(Bron: Tauw)

Uit eerdere proeven bij de N34 van Tauw en de Universiteit Twente bleek Tauw dat er effectief energie opgewekt kan worden met piëzo-elektrisch materiaal in het wegdek. De hoeveelheid opgewekte energie is afhankelijk van het aantal passerende voertuigen en het aantal piëzo-elementen in het wegdek. Voertuigen die langzamer rijden lijken iets meer energie op te wekken dan sneller rijdende voertuigen. Nader onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

De hoeveelheid opgewekte energie tijdens het pilotproject was te beperkt om te gebruiken voor verkeerslichten of openbare verlichting. De opgewekte energie kan wel gebruikt worden voor apparaten die weinig energie vragen, zoals (draadloze) bewegingssensoren, die auto's detecteren en een signaal versturen naar bijvoorbeeld verkeerslichten. Nu worden deze veelal van energie voorzien door batterijen, accu’s of zonnepanelen. Volgens de betrokken partijen is trillingsenergie hiervoor een duurzaam alternatief.

Filmpje>