ZonnecelEfficiency-record goedkope zonnecellen

2012, juli - Een nieuwe zonnecel met zogenaamde kwantumdots heeft een nieuw wereldrecord gevestigd. De zonnecel is 37 procent efficiënter dan vergelijkbare cellen. Wetenschappers van de University of Toronto and King Abdullah University of Science & Technology  zijn erin geslaagd om zonnecellen met kwantumdots te ontwikkelen die 7 procent van het zonlicht omzetten in energie. Dit is een doorbraak en wereldrecord, aangezien dit een verbetering van 37 procent van het vorige record betekent. Vergeleken met ‘gewone’ zonnecellen, die zo’n 17 procent van het zonlicht omzetten in energie, lijkt dit niet speciaal. Zonnecellen met kwantumdots zijn, echter, veel goedkoper dan deze ‘gewone’ zonnecellen.
Kwantumdots zijn halfgeleiders van enkele nanometers groot. Een voordeel is dat ze ervoor kunnen zorgen dat ál het zichtbare en onzichtbare zonlicht wordt omgezet in energie. Daarnaast kost het weinig om kwantumdots op grote schaal te produceren. De productie van kwantumdots is ongeveer net zo goedkoop als de productie van inkt. In de toekomst kunnen zonnecellen tegen dezelfde prijs als kranten in grote hoeveelheden worden geprint.
Onderzoek naar zonnecellen met kwantumdots was al aan de gang. De Amerikaanse onderzoekers hebben de vorige poging verbeterd met een toename in efficiëntie van 37 procent. Hiervoor hebben ze de dichtheid van kwantumdots vergroot, zodat er zoveel mogelijk licht geabsorbeerd wordt.
De onderzoekers blijven doorgaan om de efficiëntie van de zonnecel te verhogen. Ze willen aantonen dat het mogelijk is om goedkope, efficiënte zonnecellen te ontwikkelen.
Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl (30 juli 2012)

Meer over kwantumdots op de site van visionair.nl>