Geextrudeerd biocomposiet

Eco-dynamisch fietspad


2016, januari - Grontmij (onderdeel van Sweco) werkt in een consortium samen met Provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe en Stenden Hogeschool aan de ontwikkeling van een ‘eco-dynamisch fietspad’. Dit fietspad wordt volledig gemaakt van biocomposietmaterialen en krijgt ecodynamische verlichting. Een proeftraject van 200 meter wordt komende zomer aangelegd in het provinciale fietspad tussen Klazienaveen en Barger Oosterveen bij Emmen. Het onderzoek dat nu van start gaat, richt zich op aanlegmethoden, levensduur, fietscomfort, ecologie en kleurverandering.

Biocomposietmaterialen worden gemaakt van (hout-)vezels en biohars. De levensduur van biocomposiet is volgens de betrokken partijen minstens gelijk aan beton of staal. Het materiaal is volledig bio-based en 100 procent recyclebaar. Er is gekozen voor een wood plastic composite, een mengsel van biopolymeer en houtvezels, in dit geval van de Duitse producent Naftex. De bedoeling is om het fietspad te construeren van geëxstudeerde panelen van dit materiaal. De verhouding tussen het agro-based polymeer en de vezels is ongeveer 30:70. De exacte receptuur, de omvang van de delen, de manier van funderen en koppelen moeten nog worden bepaald.

Het proeftraject van het eco-dynamisch fietspad bij Emmen is een duurproef van twee jaar. Gedurende die periode wordt het pad voortdurend gemonitord. De eerste resultaten worden dit najaar verwacht.

Meer over het eco-dynamische fietspad in Drenthe in Innovatieve Materialen nummer 1 2016 (verschijnt 2 februari)

Partners
Het eco-dynamisch fietspad wordt ontwikkeld door het consortium: Grontmij Nederland in De Bilt, EVA-Optic te Zwartsluis, Stenden Hogeschool in Emmen met Green PAC en Naftex in Wiesmoor (D). De ontwikkeling wordt organisatorisch en financieel ondersteund door Provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe, het samenwerkingsprogramma ‘INTERREG V Nederland-Duitsland’ en is hiermee door de Europese Unie (EU) medegefinancierd. De belangrijkste doelstellingen van dit programma zijn de verhoging van de innovatiekracht en werkgelegenheid in de regio. Grontmij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aanleg van het eco-dynamisch fietspad.

granulaat