Symbio1
Symbiobrug

Net buiten Delft is op 17 november een bijzondere brug in gebruik genomen, als onderdeel van een nieuwe wandel- en fietsverbinding die de Provincie Zuid-Holland, Recreatieschap Midden-Delfland, gemeente Delft en TU Delft hebben aangelegd. De Symbiobrug is het winnende ontwerp dat voortkomt uit een brugontwerpprijsvraag aan de TU Delft, georganiseerd door de eerder genoemde partijen. De ontwerper van de winnende brug, Rafail Gkaidatzis, is nu werkzaam als architect bij Royal HaskoningDHV.
De knalrode Symbiobrug is 39 meter lang, tien meter breed en weegt ruim 45 ton. Ze ligt over de 35 meter brede Karitaatmolensloot aan de zuidrand van Delft. De brug heeft een speciaal vormgegeven stalen draagconstructie. Het brugdek is gemaakt van composiet materiaal (glasvezelversterkte kunststof). Als onderdeel van de rand zijn zit- en verblijfplekken aangebracht.
Voor het ontwerp van de brug heeft de TU Delft op verzoek van het Recreatieschap Midden-Delfland in 2014 een prijsvraag uitgeschreven onder TU Delft bouwkundestudenten die dus door Rafail Gkaidatzis is gewonnen. De naam zou een samenvoeging zijn van het Griekse ‘samen’ en ‘levend’ en weerspiegelt volgens de betrokken partijen de interactie tussen natuur en technologie, twee elementen die in de Symbiobrug samengaan.

Symbio2