Koolstofbrug
Een brug van koolstofstaafjes

 

2013, juli - Eind vorig jaar presenteerde het bedrijf Composite Structures tijdens de Infra Relatiedagen in Gorinchem een nieuw type kunststofbrug van koolstof-composietmateriaal. Het gaat om een gepatenteerd constructiesysteem – het zogenaamde ‘Stabwickelverfaren’ (staafwikkelproces) -  van de Duitse firma BaltiCo GmbH. Voordeel van het materiaal zit volgens de producent met name in de wijze van produceren en in de materiaaleigenschappen: extreem sterk, stijf en licht.
Het concept is nog in ontwikkeling, maar zou volgens BaltiCo in de toekomst een interessante rol kunnen spelen, niet alleen voor bruggen, maar ook voor andere constructies in de GWW, waar lichtgewicht een rol speelt.
Koolstofbrug
De truc zit eigenlijk  in de opbouw van de basisstructuur. Die bestaat uit staafjes en knopen van gewikkelde koolstofvezel. Ze worden volledig automatisch gesponnen met een speciale robot, waarbij de structuur wordt opgebouwd van dunne, metalen staven. Vanaf die staven (de latere ‘knopen’) worden staafjes gesponnen van met hars geïmpregneerde koolstofvezelstrengen. De diameter van de koolstofstrengen is ongeveer een millimeter.  Na uitharding ontstaat een supersterke en uiterst lichte, twee- of driedimensionale structuur. De knopen zorgen voor dempende eigenschappen, terwijl de koolstofstaafjes verantwoordelijk zijn voor de stijfheid en geringe massa van de constructie.
Het proces werd enkele jaren geleden ontwikkeld door BaltiCo in samenwerking met het Fraunhofer Instituut en de universiteiten van Rostock van Chemnitz. Het procedé is inmiddels gepatenteerd


Zie Innovatieve Materialen juli/augustus 2013, pagina 15>


meer info: www.compositestructures.nl>