Ceramic constellation pavilion


Afgelopen zomer presenteerde Fabrication and Material Technologies Lab, faculteit Bouwkunde van de University of Hong Kong, een geheel met een robot gemaakte constructie onder de naam ‘Ceramic Constellation Pavilion.’ De onderzoekers gebruikten klei, een traditioneel bouwmateriaal in Azië. Doel was om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om met behulp van robotica die oude traditie nieuw leven in te blazen.
Uitgaande van traditionele baksteenverbindingen en een houten hulpconstructie, bouwde men een 3,8 meter hoge structuur, van tweeduizend 3D-geprinte terracotta bouwstenen. Iedere steen is verschillend waardoor er uiteenlopende hoeken, gaten en vormen ontstaan.
In totaal werd ongeveer 700 kilo klei verwerkt, waarvan in twee a drie minuten door een 3D-print robot een steen werd geprint die vervolgens werden gebakken. Volgens de betrokken partijen is het paviljoen wereldwijd het eerste gebouw dat met een dergelijk materialensysteem is geconstrueerd.

Het project was tussen 19 juni en 6 juli 2017 was te bezichtigen tijdens de genoemde workshop in North Atrium of Olympian City, West Kowloon, Honkong.

Meer in Innovatieve Materialen nummer 5 2017