Bouwen met plakbandtape

2013, juni - Het Fraunhofer Instituut zegt een systeem voor houtbouw te hebben ontwikkeld waarmee een prefab constructie met speciaal plakband in elkaar kan worden gezet. Volgens de onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Holzforschung - Wilhelm-Klauditz-Institut (WKI)  is het grote voordeel van het concept dat huizen met tape veel flexibeler vormgegeven kunnen worden.
Er wordt door sommige bouwbedrijven met lijm gebouwd, maar probleem daarvan is vaak dat de lijmverbinding tijd nodig heeft om uit te harden. Het Fraunhofer-instituut heeft nu samen met de TU Braunschweig een soort plakband met sneldrogende tape ontwikkeld, die binnen één minuut droogt. De truc zit in de tape die een eigen ‘verwarmingsinstallatie’ heeft. De tape die bestaat uit een metalen - messing in dit geval - strook met op beide kanten lijm. Zodra de tape op is aangebracht kan de metalen strook elektrisch worden verwarmd, waardoor de lijm smelt en aan het hout hecht.
Overigens gaat het vooralsnog om een concept da verder moet worden ontwikkeld. Fraunhofer wil de droogtijd nog verder verkorten en gaat experimenteren met andere metalen, waaronder roestvast staal en aluminium.

Artikel in Forschung Kompakt>

Meer info:
Dr.AndreasZillessen

Fraunhofer-Institut für Holzforschung - Wilhelm-Klauditz-Institut WKI
Bienroder Weg 54E
38108 Braunschweig
Telefoon: +49 531 2155-206