BiotumenBIOtumen: primeur voor plantaardige dakbedekking


2012, oktober - Op vrijdag 12 oktober heeft de Gelderse gedeputeerde, Annemiek Traag, de laatste dakbaan gelegd op de Nijmeegse  proeflocatie aan de Heemraadstraat. Het betreft totaal 900 m2 aan innovatieve dakbedekking van natuurlijke oorsprong, het zogenaamde  BIOtumen . Het nieuwe dakmateriaal werd ontwikkeld door Derbigum op basis van geraffineerde pyrolyse-olie. Deze olie wordt rechtstreeks gewonnen uit biomassa. Pyrolyse wordt gezien als  een veelbelovende technologie voor conversie van biomassa naar een verwerkbare vorm voor de industrie.
Zowel de ontwikkeling van BIOtumen als het testproject in Nijmegen zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen vijf innovatieve bedrijven. Het idee is ontstaan uit de samenwerking tussen Derbigum en Orineo, een business development bedrijf op het gebied van biobased oplossingen voor de industrie. Door de bekendste pionier van pyrolyse van biomassa, BTG Biomass Technology Group, werd het gebruik van pyrolyse-olie concreet. Voor de praktische introductie sloten dakbedekkingsbedrijf Weijers Platte Daken uit Groesbeek en woningcorporatie Talis zich aan bij het consortium.

Ondanks dat het materiaal nu in Nijmegen is toegepast is het product volgens de ontwikkelaars nog niet helemaal uitontwikkeld. Zo moet de productie verder worden opgeschaald en wil men het productierendement verder verhogen. Verder wordt nog gezocht naar een partner die op industriële schaal de pyrolyse-olie kan opwerken naar de voor BIOtumen geschikte biopolymeren. Met de bouw van hun nieuwe pyrolyse-fabriek zal BTG op industriële schaal pyrolyse-olie kunnen leveren. De pyrolysefabriek van BTG is gepland in 2014 in productie te gaan.

De bedrijven hopen tegen eind 2013 de laatste hobbels genomen te hebben en BIOtumen op industriële schaal in de markt te kunnen zetten.

 Bron: www.derbigum.nl>