Eerste biocomposieten fietspad geopend

2017, juli - Op 7 juli opende Drents gedeputeerde Henk Brink samen met wethouder Bouke Arends uit Emmen een proeftraject van het eerste biocomposieten fietspad in Nederland aan de Dordsestraat in Emmen. Het betreft een project in het kader van het Nederlands-Duitse INTERREG VA project ‘Bio-Economie in de Non-Food Sector’.
Het fietspad is gemaakt van biocomposiet en is recyclebaar. Het proeftraject richt zich onder andere op aanlegmethoden, levensduur, slijtage, fietscomfort, ecologie en kleurverandering.
Het fietspad is verdeeld in zes stukken. Ieder stuk bestaat uit een andere samenstelling van biocomposiet en heeft een andere toplaag. Biocomposiet wordt gemaakt van (hout-)vezels en biohars. De levensduur van biocomposiet is minstens gelijk aan beton of staal. Met het proeftraject worden de komende twee jaar de constructie en het fietscomfort van de verschillende toplagen getest. Studenten van de Stenden Hogeschool zullen diverse tests uitvoeren vanuit het initiatief Green PAC.
De initiatiefnemers verwachten dat meer proeftrajecten volgen. De benodigde kennis hiervoor is volgens de betrokken partijen in de regio aanwezig. Zo zijn er  toepassingsmogelijkheden voor fly-overs, fietsbruggen en bijvoorbeeld fietspassages in drassige natuurgebieden. Maar ook vervanging van hardhouten planken van voetgangers- en fietsbruggen biedt kansen. De toepassing van biocomposiet voor verlichtingsmasten is al een stap verder. De eerste demonstratietrajecten waarbij zowel de lichtmast als de armatuur van biocomposiet zijn, worden al gerealiseerd.

Sweco>

Zie ook Innovatieve Materialen nummer 1 2016, over de start van het project.