Biobased brug
Biobased brug2014, mei - Gemeente Terneuzen gaat een brug bouwen gemaakt van uitsluitend natuurlijke producten uit de regio. De biobased brug zal bestaan uit vlas, bioharsen en biofoam. De plannen voor de brug werden eind mei door projectleider Antea Group gepresenteerd aan Ben de Reu, gedeputeerde Provincie Zeeland en Frank van Hulle, wethouder gemeente Terneuzen. Het gaat om een brug voor fietsers en voetgangers over de Otheense Kreek, naast de al bestaande Kaagbrug.
De basis van de 30-meter lange brug zal bestaan uit opgeschuimd PLA (biofoam) met daar overheen de constructieve materialen vlas en hars. Eerst wordt het vlas ingelegd, waarna met een vacuümtechniek de hars in de vezels wordt geïmpregneerd. Dit is nodig om volledige verzadiging van de vezels met hars te verkrijgen, zodat er geen vocht bij kan komen.

De keuze om vlas te gebruiken was snel gemaakt: het groeit in de regio, heeft sterke constructieve eigenschappen en het laat zich goed verwerken in composieten. Bovendien is vlas ook in constructieve wevingen beschikbaar. Voor de hars of Resin is het verhaal veel complexer. Er zijn op dit moment wel 100 procent biologische harsen beschikbaar, maar niet genoeg voor het maken van een brug. Grotere beschikbare hoeveelheden zullen naar verwachting snel volgen. Fabrikanten van deze harsen zijn onder meer Euroresins of CCP Composites (beide DSM), Nuplex en DOW Chemical.

Het initiatief om in de Zuidwestelijke Delta een volledige biobased brug te ontwikkelen stamt uit 2012. Naast projectleider Antea en initiatiefnemers Ro&Ad Architecten, Avans Hogeschool en provincie Zeeland zijn ook gemeente Terneuzen, NPSP, Poly Products, Solico, Rasenberg en vele andere partners betrokken bij het project. Twee studenten van Avans Hogeschool deden onderzoek naar mogelijk toe te passen materialen.

Bron: agro-chemie>

De businesscase van de biobased brug, gepubliceerd door Antea>