algengevel
Bioadaptive Façade: algen in glas als energievoorziening

 

2013, maart - Op dit moment – eind maart – wordt in Hamburg de laatste had gelegd aan het zogenaamde BIQ-huis, een project van Colt International, ARUP, Strategic Science Consult en het Oostenrijkse Splitterwerk Architects. Het BIQ-huis is een energie-neutraal huis, onderdeel van de IBA (Internationale Bauausstellung) in Hamburg. Opvallend onderdeel van het BIQ-huis is de zogenaamde Bioadaptive Façade: panelen, gevuld met microalgen, die niet alleen kunnen dienen als zonwering, maar ook bijdragen aan de energievoorziening van het gebouw.

Eigenlijk zijn de panelen een soort bioreactoren. Het idee is om glaspanelen te vullen met microalgen. Door de fotosynthese van de algen wordt het licht geabsorbeerd en wordt het zonlicht getemperd. Door CO2 en de juiste voedingstoffen aan de algen toe te voegen, wordt nieuwe biomassa aangemaakt. Sterker nog, ho meer zonlicht er op de glaspanelen valt, hoe meer de algen  groeien.  Met andere woorden: meer zonlicht, meer algen, meer fotosynthese en meer schaduwwerking.

Een deel van de biomassa wordt omgezet in biogas. Met behulp van een wisselaar kan de thermische warmte van de vloeistof in het systeem direct gebruikt of opgeslagen worden. De duurzame energie kan dan worden gebruikt voor de energiebehoefte van een gebouw.

Meer op de site van Arub>

IBA Hamburg>