Beton scheiden met plasmaBeton gescheiden in componenten2013, januari - Onderzoekers van het  Fraunhofer-Institut für Bauphysik IBP (onderzoeksgroep Betontechnologie in Holzkirchen) hebben een methode uitgewerkt  om met plasma beton te scheiden in herbruikbaar zand, grind en calciet. De methode werd in de jaren veertig bedacht door Russische wetenschappers en is in 2012 door Fraunhofer verder ontwikkeld. Oktober 2012 publiceerde Fraunhofer  er over in haar nieuwsbrief onder de kop ‘Bliz schlag ein!’ en tijdens de beurs BAU 2013, januari in München werd een demonstratie gegeven.


De methode maakt gebruik van wat men noemt elektrodynamische fragmentatie. Er worden korte stroompulsen (180 kV, 150 nanoseconden) die onder water een plasmastroom opwekken. Volgens onderzoeker Volker Thome zit de truc er in dat tijdens die puls water een hogere weerstand heeft dan de meeste vaste stoffen. De stroom kiest daarom niet het water als weg, maar de scheidingsvlakken tussen de grindkorrels en de cementsteen. Daar ontstaat een drukgolf die de het beton van binnen uit laat exploderen, waarbij de componenten van elkaar worden losgemaakt. Op die manier kan volgens de onderzoekers beton worden terug gebracht tot losse fracties, grond, zand en kalk en dat was tot dusver niet mogelijk. Jaarlijks komt alleen al in Duitsland 130 miljoen ton betonafval vrij, dat met deze techniek dus weer kan worden teruggebracht tot schoon grind en zand dat zo weer ingezet kan worden bij de productie van nieuw beton.

Momenteel zeggen de onderzoekers per uur ongeveer een ton betonafval  te kunnen verwerken, maar het doel is in afzienbare tijd 20 ton per uur te kunnen halen.

Artikel in Forschung Kompakt>

Meer info:
Fraunhofer-Institut für Bauphysik IBP, Dr. Volker Thome ; tel. +49 8024 643-623; volker.thome@ibp.fraunhofer.de