Basaltsteenvezels

Bazaltvezelkoord

2017, juni - Tijdens de vakbeurs Materials - 31 mei en 1 juni in Veldhoven - presenteerde Vulkan Europe verschillende producten van basaltsteenvezel. Basalt(steen)vezel wordt gewonnen uit vloeibare basalt. Er kunnen ragdunne basaltvezels tot draden gesponnen worden en hiermee kunnen veel materialen worden gemaakt. Vulkan Europe B.V. houdt zich sinds 2007 bezig met de distributie van basaltvezelproducten naar bedrijven in Europa die de basaltvezelproducten verwerken in hun eindproduct. En ondanks dat Vulkan het gebruik van de vezels de laatste jaren ziet toenemen, vooral in de VS, is de onbekendheid met het veelbelovende materiaal nog altijd groot.

Basaltsteen is een zogenaamd mafisch vulkanisch stollingsgesteente, dat wordt gevormd door lava. Basaltsteen bestaat uit kleine kristallen. De krimp, die optreedt bij de stolling van basaltlava, leidt tot zeshoekige structuren: de typische basaltzuilen. Het gesteente is zeer ruim in en op de aardkorst aanwezig en eenvoudig winbaar.
Aan het begin van de twintigste eeuw werd ontdekt dat uit gesmolten basalt via een katalysator het stollingsgedrag van basalt kon worden beïnvloed en worden omgevormd tot dunne haarvormige vezels in plaats van een zeshoekige structuur. De productie van basaltvezel gebeurt door het smelten van basaltsteen bij ongeveer 1.400° C. Het gesmolten gesteente wordt dan geëxtrudeerd door kleine spuitmondjes voor de productie van filamenten van basaltvezel. De vezels hebben een vezeldiameter variërend tussen 9 en 13 micrometer. Het materiaal heeft uitstekende vuurbestendige eigenschappen, een hoge elasticiteitsmodulus en een uitstekende treksterkte; meer dan tweemaal die van staal.
Basaltvezels kunnen onder meer worden toegepast in brandwerende materialen en in een nieuwe reeks van kunststof en beton gerelateerde composieten. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met andere versterkingsvezels bijvoorbeeld basaltvezel/carbonvezel, basaltvezel/glasvezel: zogenaamde hybride constructies.
basaltvezelcomposiet
Meer in Innovatieve Materialen nummer 2 2017