Aerogel NASA ontwikkelt nieuw isolatiemateriaal


2012, september - NASA's Glenn Research Center in Ohio zegt een nieuw type aerogel te hebben ontwikkeld dat veel sterker en robuuster is dan bestaande aerogels en wellicht kan worden toegepast als superisolatiemateriaal voor gebouwen.

Traditionele aerogels worden gemaakt door een gel (colloïdaal silica met oplosmiddelen) te drogen bij hoge temperatuur en een kritische druk. Zo’n materiaal heeft een vaste sponsachtige structuur, vrij doorzichtig en heeft een uiterst lage dichtheid. Het bestaat voor 95 tot 99,98 procent uit lucht. Bij de meeste aerogels wordt de structuur bepaald door silicium, maar er zijn ook aerogels op basis van metalen of koolstofverbindingen.

Mary Ann B. Meador, Ph.D, onderzoeker bij het NASA Glenn Research Center, zegt nu een nieuw type aerogel te hebben ontwikkeld – zogenaamde polymeer aerogel – met bijzondere eigenschappen: sterk, flexibel en robuust en bestand is tegen vouwen, plooien en/of breken. De nieuwe aerogel is volgens NASA tot 500 keer sterker dan een  traditioneel silica-aerogel.

Om de nieuwe aerogel te kunnen maken moesten ze een nieuw proces ontwerpen. Daarbij werd uitgegaan van eeaerogeln gel met een driedimensionaal covalent polymeer (gecrosslinkt polyimide). Met behulp van een superkritisch droogproces was NASA in staat een polymeer aerogel te maken met een dichtheid van 0,08 tot 0,2 g/cm3 en een  porositeit van tussen de 85 en 95 procent. Verre van een record overigens, want het Lawrence Livermore National Laboratory claimt een aerogel te kunnen maken van aerogel te maken van circa 1 mg/cm3. Desalniettemin ziet NASA grote mogelijkheden voor het nieuwe materiaal. Zo zou een laag van 6 mm polymeer aerogel een zelfde isolerende werking hebben als drie centimeter dik glasvezel wol. Het zou een factor tien beter isoleren dan kunststofschuim.


NASA ziet toepassingsmogelijkheden in kleding en isolatie van leidingen, gebouwen en thermische installaties. Inmiddels is patent aangevraagd.
(Bron: NASA Glenn Research Center)

Factsheet (NASA)>