TERRA-ink:onderkomens van 3D-geprinte grond

Door natuurrampen en militaire conflicten zijn in de afgelopen jaren een groot aantal mensen hun land te ontvlucht, wat heeft geleid tot de hedendaagse migratiecrisis. Huisvesting na een ramp gebeurt vaak inefficiënt. Het project TERRA-ink, een onderzoeksprogramma van de TU Eindhoven en TU Delft, richt zich op de bouw van tijdelijke onderkomens die geschikt zijn voor de overgangsperiode tussen noodopvang en permanente huisvesting. Het idee is een systeem te ontwikkelen voor het in lagen aanbrengen van lokale grond met een 3D-printtechniek.
Het concept werd onder meer gepresenteerd op Gevel 2018 (januari) en Material Experience 2018 (maart). In mei verscheen een uitgebreid artikel in Innovatieve Materialen (nummer 3 2018).
Binnen het kader van het TERRA-ink-project is onderzocht of het gebruik van ter plekke geproduceerde materialen in combinatie met additieve technieken besparingen zouden kunnen opleveren in termen van investeringen, grondstoffen, menselijke arbeid, logistiek en milieu-impact. Zo’n bouwsysteem moet een low- en hightech-technologieën combineren, om uiteindelijk een volledig open en universele oplossing mogelijk te maken voor grootschalige 3D-printing met elk type bodem.

TERRA-ink is een 4TU.Bouw-project. (4TU.Bouw is een coalitie van de vier Nederlandse Technische Universiteiten). De betrokken onderzoekers: Tommaso Venturini, dr. Michela Turrin MSc Arch,Foteini Setaki Msc Arc, dr.ir. Fred Veer (TU Delft);  ir. Arno Pronk, Prof.Dr.-Ing Patrick Teuffel, Yaron Moonen, Stefan Slangen, Rens Vorstermans (Technische Universiteit Eindhoven).


Meer in Innovatieve Materialen nummer 3 2018