Stampleem met lisdoddevezels

 

Volledig circulair gebouwde stations in 2050: dat is waar ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester samen aan werken. Via het What-if-Lab: het Circulaire Station, heeft het  samenwerkingsverband ontwerpers opgeroepen een plan te maken. Het resultaat: veelbelovende circulaire ontwerpen van vier Nederlandse studio’s.
Met dit What if Lab zeggen de betrokken partijen een nieuwe stap te hebben gezet in de zoektocht naar innovatieve ideeën, concepten en ontwerpen circulariteit op kleine treinstations.
Dit What-if-Lab heeft inmiddels geresulteerd in drie circulaire ontwerpen van vier Nederlandse studio’s. Ze werden eerder dit jaar gepresenteerd tijdens de virtuele Dutch Design Week, eind oktober.
Eén van die concepten - Het natuurlijke station (Welling Architects en Studio Tjeerd Veenhoven) sprong er wat materiaalgebruik betreft uit. Opvallend is het gebruik van een aantal natuurlijke, vaak lokaal geproduceerde materialen. Stampleem wordt bijvoorbeeld gebruikt voor dragende muren en ballustrades. Dit materiaal heeft geen kunstmatige toevoegingen nodig om geschikt te zijn als constructiemateriaal. Stampleem is erg geschikt voor vochtregulering en heeft daardoor een conserverend vermogen. Bovendien is het materiaal volledig te hergebruiken.
Stampleem bestaat uit kleizand en leem, en komt in vrijwel elk deel van Nederland voor. Door de grondstoffen te mengen met water ontstaat er een vormbare massa. Deze massa wordt laag voor laag in een bekisting gestort en daarna verdicht. Na droging aan de lucht krijgt het materiaal zijn draagvermogen.
In het project werden lisdoddevezels  onder meer gebruikt om de stamplemen wanden te versterken, waardoor een stampleem-lisdodde composiet ontstaat. Lisdoddevezels werden overigens ook toegepast in biocomposietmaterialen als versterking en als decoratief element (zie HuisVeendam).
Na gebruik kunnen de materialen terugkeren naar de organische kringloop waar ze weer dienen als voedingsstoffen voor de volgende generatie bouwmaterialen.

Meer over de materialen in het Natuurlijke Station bij Studio Tjeerd Veenhoven>


Zie ook HuisVeendam>


Meer over het circulaire station in Innovatieve Materialen nummer 6 2020