Zandhazenbrug wint staalprijs 2018De Zandhazenbrug, (ook wel bekend onder de naam Spoorbrug Muiderberg) heeft de Nationale Staalprijs 2018 Infrastructuur gewonnen. De Nationale Staalprijs, de tweejaarlijkse prijs voor inspirerende toepassingen van staal in bouwprojecten, is op 3 oktober uitgereikt tijdens de Staalbouwdag bij Tata Steel in Velsen Noord.
De Zandhazenbrug is de grootste spoorboogbrug van Nederland en één van de grootste van Europa. Bovendien is de brug het grootste en zwaarste object dat ooit in Nederland over de weg is verplaatst en de eerste spoorbrug die in S640 hoge sterkte staal is uitgevoerd. De brug overspant de nieuwe A1 met zestien rijstroken in één keer zonder tussensteunpunten. De ontwerpopgave was het realiseren van een ranke, slanke, luchtig ogende brug, waarvan de kleur en vormgeving niet te veel de aandacht zouden opeisen.
De Zandhazenbrug heeft een lengte van 255 meter, is 55 meter breed en bestaat uit net zoveel staal  als de Eiffeltoren. Ze is 11 meter langer dan London Bridge.
Op 26 augustus 2016 werd de brug in gebruik genomen door het treinverkeer.

Opdrachtgever: Rijkswaterstaat; Architectuur: ZJA Zwarts & Jansma Architecten; Constructief ontwerp: Iv-Infra; Hoofdaannemer: SAAone; Staalconstructeur: Victor Buyck

Overige winnaars:
Industriebouw: Tata Steel CIV100-3
Karakteristieke stalen bouwdelen: Het Gelderse huis
Utiliteitsbouw: British Airways i360
Nationale duurzaamheidsprijs Staal: Tijdelijke rechtbank Amsterdam
Woningbouw: Het Kaaspakhuis

www.nationalestaalprijs.nl/winnende-projecten>