glazen dakpannen

Glazen pannen: meer energie uit het dak

2015, januari - Glazen dakpannen kunnen een belangrijke rol spelen in de winning van zonne-energie in de bebouwde omgeving. Het Zweedse SolTech Energy brengt een aantal systemen op de markt waarbij de transparantie van de dakpannen wordt gecombineerd met technieken waarmee zonlicht wordt omgezet in bruikbare energie. Nieuw is het niet, de Zweden presenteerden het concept al in 2010, maar wel interessant.
Het idee is simpel: onder een laag glazen pannen (met de look en feel van conventionele keramische dakpannen) worden fotovoltaïsche panelen of zonnecollectoren aangebracht die worden aangesloten op het bestaande energienet van de woning (de warmwatervoorziening, het centrale-verwarmingscircuit of en/of de elektriciteitsvoorziening). De opgewarmde lucht onder de dakpannen kan worden gebruikt voor een warmtepomp. SolTech biedt volgens eigen zeggen ook gecombineerde, door hen zelf ontwikkelde technieken aan.
Belangrijk voordeel  van de glazen pannen is volgens de producent dat collectoren en panelen niet meer  zichtbaar zijn maar dat ze als het ware in het dak zijn geïntegreerd, terwijl de uitstraling van een traditioneel pannendak blijft gehandhaafd. Door de transparante dakpannen over een laag zonnepanelen te leggen, zijn de panelen bovendien beter beschermd tegen weersinvloeden.
SolTech beschrijft op haar website dat de meest optimale effect wordt verkregen als het betreffende dak op het zuiden is georiënteerd en idealiter een helling van 45° heeft. Maar met flauwere daken gaat het ook en ook al is de oriëntatie niet pal zuid, maar ook een zuidoost- of zuidwest-ligging geeft volgens het bedrijf goede resultaten.

www.soltechenergy.com>