SONOB: Energie uit geluidschermen

2015, juni - In ’s-Hertogenbosch startte op 18 juni een praktijktest met energie-opwekkende geluidsschermen (SONOB, SOlar NOise Barriers). Een jaar lang wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden om elektriciteit op te wekken met zonnecellen die zijn geïntegreerd in geluidsschermen langs snel- en spoorwegen. Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke praktijktest - op ware grootte - met uiteenlopende soorten zonnecellen en -panelen plaatsvindt.

De twee geluidsschermen die in de praktijktest worden gebruikt zijn ieder 5 meter breed en 4,5 meter hoog en bevatten verschillende zonnecellen- en panelen. Ze worden gemaakt van oranje en rode semi-transparante platen van PMMA (polymethylmethacrylaat, plexiglas of perspex), voorzien van zogenaamde luminescent solar concentrators (LSC’s).

De praktijktest van het SONOB-project moet beter inzicht geven in de hoeveelheid elektriciteit die semi-transparante geluidsschermen opwekken onder verschillende omstandigheden. De resultaten zullen worden gebruikt om toekomstige toepassing en de economische en technische haalbaarheid van energieopwekkende geluidsschermen in kaart te brengen. Het project levert volgens de initiatiefnemers een bijdrage aan verdere doorontwikkeling van energieopwekkende geluidsschermen en het op grote schaal kunnen plaatsen ervan in de openbare ruimte.

Het SONOB-project wordt uitgevoerd door Heijmans, TU/e, Van Campen Industries, SEAC, Airbus Defence and Space Netherlands en ECN en mede mogelijk gemaakt door de gemeente ’s-Hertogenbosch, Willemspoort, SPARK campus, het Ministerie van Economische Zaken en Scheuten.

Bron: Heijmans>

SONOB