RE3 Glass

Foto: Faidra Oikonomopoulou, TU Delft

De toepassingsmogelijkheden van glas in constructies nemen voortdurend toe. Dat komt omdat de eigenschappen van het materiaal - transparantie en hoge
druksterkte - ­ideaal zijn voor het maken van doorschijnende, lichtdoorlatende, ruimtelijke, structurele componenten. De fabricagegrenzen van het materiaal worden voortdurend uitgerekt. Zichtbare metalen verbindingen worden geminimaliseerd; glasoppervlakken gemaximaliseerd. Het resultaat: volledig transparante, glazen structuren. Door de dominantie van de floatglasindustrie zijn volledig glazen structuren momenteel echter beperkt tot vormen die kunnen worden gemaakt met vlakke 2D-glaselementen. Daarnaast wordt, ondanks het feit dat glas volledig recyclebaar is, het grootste deel van glas dat in de bouw wordt gebruikt, niet hergebruikt en ook niet gerecycled. Dat komt door de vaak ingewikkelde demontage en vervuiling met bijvoorbeeld coatings en lijmstoffen.
Het 4TUBouw-project RE3 Glass onderzocht nieuwe generatie van Recyclebare, Reduceerbare en Herbruikbare gietglascomponenten voor structurele en architecturale toepassingen. (4TU.Bouw is een coalitie van de vier Nederlandse Technische Universiteiten.)

Alles over het RE3 project in Innovatieve Materialen nummer 5 2018